Friday, 17 December 2010

Ping blog bantu tingkatkan trafik blog

Semalam ada sorang kawan DeQdEq di blog nih bertanya DeQdEq pasal ping blog…sebabnya, DeQdEq ada tulis skit je pasal ping blog ni..kalau nak tau >>> TENGOK SINI imageAnaMardia @ http://www.rizlavender.blogspot.com/

DeQdEq nak share pasal ping blog ni pun, DeQdEq masih baru sebenarnya. Tapi, apa yang boleh DeQdEq bgtau, ping blog ni adalah perkara WAJIB yang setiap blogger kena buat lepas dah post entry kt blog. Sebab apa DeQdEq kata wajib, sebabnya ping blog ni ibarat macam promosi kepada blog kita. Ye la, kalau kita ada barang nak jual, tapi tak promote dan bgtau orang, mcm mana orang nak tau yang kita ni rupanya berniaga….Sama la juga dengan blog, dalam menulis blog, mestila kita nak orang datang dan baca blog kita kan.  Kalau xnak orang baca, baik kita tulis dalam diari ja…Tak tau la plak DeQdEq kalau ada blogger kat sini yang menulis hanya untuk diri sendiri kan.

Banyak sebenarnya website yang kita boleh daftar untuk ping blog nih….DeQdEq ada share sebelum ni….dalam entry bertajuk “15736 VISITOR SEMINGGU BLOG 2DAYBLOGGER.COM CONTEST(Review 2)”.kalau tak baca lagi, sila la yer >>>> TENGOK SINI

Antaranya ialah:

  1. Ping Entri Baru Di GengBlogger.Com
    -rasanya korang selalu ping kat sini kan?

  2. Ping Entri Baru Di Innit Nuffnang
    -Sini pun korang selalu ping kan?

  3. Share Entri Ke Facebook
    -Facebook?selalu share tak?FB pun membantu utk dptkan visitor taw.

  4. Twitt Entri Ke Twitter
    -Twitter pun boleh jugak.Kalau korang ada ramai follower lagilah bagus dan berkesan

  5. Ping Entri Di Pingler.Com
    -Pernah dengar tak pasal pingler.com ni?tempat ni mmg power nak up trafik.Cubalah.

Kalau nak tau yang selebihnya, KLIK SINI

Kat bawah nih DeQdEq sertakan sekali dengan gambar atau bukti yang mana ping blog dapat membantu sangat-sangat dalam promosikan blog kita pada orang ramai seterusnya boleh tingkatkan trafik blog kita.

2 latestKLIK imej untuk lebih jelas

Selain ruang yang DeQdEq senaraikan kat atas nih, ada banyak lagi tempat kita nak ping blog…mcm dalam gambar kat atas ni, referring URLs yang paling banyak sekali ialah blogged.my. Statistik ni adalah sampai pukul 12 tgh malam tadi. Trafik DeQdEq kencang sgt semalam sebabnya ada isu panas….panas…dan hangit…kalau nak tau >>>> TENGOK SINI

1 latest Tengokla pageviews untuk tajuk panas tu..hehhe…selalunya 100 views ni kena DeQdEq share banyak entry baru la leh dapat banyak macam tu.

cats-cropIni plak statistik DeQdEq amik dari Nuffnang.

Jadi, lepas nih apa yang korang perlu buat, daftarkan blog korang di semua website atau hos yang tersenarai tadi, dan ping blog setiap kali post entry baru. Kebanyakkannya, mudah saja untuk mendaftar, x ada la syarat-syarat rumit pun….Apa lagi, cepat-cepat la yer daftar…lepas tu bagila maklum balas kt DeQdEq ye…

No comments:

Mesti baca...hanya yang terbaik

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...