Friday, 7 January 2011

Segmen DeQdEq macam mana | Komen kat blog DeQdEq ni

Memandangkan ramai juga yang tinggalkan komen kat shout box DeQdEq kata diorang tak leh nak komen kat entry, ada yang tanya blog DeQdEq memang tak ada comment box ker? Dan banyak lagi soalan yang merujuk tak boleh nak komen.

Jadi, DeQdEq nak mengwar-warkan pada semua pengunjung blog DeQdEq cara-cara untuk komen di blog DeQdEq ni dengan menggunakan aplikasi Disqus. DeQdEq copy entry ni sejibik dari ASROL MANIA.

Blog Asrol Mania ni merupakan rujukan DeQdEq juga di awal penglibatan DeQdEq dalam dunia blog ni. Jadi, dengan izin Asrol, DeQdEq nak share cara-cara untuk komen di blog DeQdEq ni menggunakan entry tulisan Asrol sepenuhnya.

Perhatian kepada yang mengalami servis internet yang sangat lah lembap…kota komen Disqus nih akan lambat muncul sebenarnya…sebab nak kena loading dulu.

 

Sekilas Pandang

Tak tahu macam mana nak komen

Tak da back link

Pertanyaan tergantung

Kat atas ni problem ruang komen Asrol Mania

____________________________

Ada yang cakap

"Weh aku takleh komen blog ko"

"Aku tak tau macam mana nak komen kat blog ko nih"

"Ko pakai application lain kan?"

____________________________

Ada yang komen

Tak letak url

Susah la Asrol nak track back blog diorang

Kawan-kawan lain pon susah nak track link

_____________________________

Ada yang menyoal

Tapi dia terus senyap

Sebabnya dia tak subscribe emel

Bila Asrol reply, dia tak tau Asrol da jawab soklan dia

Okay

Da tau pe problem

Ya, Asrol Mania pakai aplikasi lain untuk komen

Aplikasi ni bagus

Tak macam ruang komen blogspot

Aplikasi ni memudahkan kita reply kepada yang lain

Pengunjung boleh login melalui Facebook

Berkongsi komen blog di Facebook

Jom kita zassss

__________________________________

Review Disqus

Dalam review ni, Asrol nak ajar macam mana nak komen

Aplikasi Disqus sediakan beberapa cara login untuk komen

Cara paling mudah guna akaun Facebook

Tapi masalahnya susah la nak track back laman web/blog korang

So, Asrol cadangkan korang login guna akaun Disqus

___________________________________

Cara mudah Register Disqus

Klik button Disqus

Popup ni akan kuar

Klik pada Don't have one? Register a new profile

Masukkan email, username, password

Klik Register

Korang dah pun login dan sudah boleh komen

Mudah kan?

Tapi belum cukup

Asrol tak leh nak track back blog korang

Masukkan maklumat blog korang

Klik pada edit profile

Masukkan maklumat profil korang

Korang juga di alu-alukan masukkan image korang

Edit Thumbnail

Korang boleh set up komen korang yang akan di share ke dalam laman sosial lain

Yang ni jugak penting

Kalau korang soal menyoal Asrol Mania atau pengunjung lain

Selepas diorang reply, notification mail akan dihantar pada korang

Lagi mudah kalau korang buat macam Asrol

Buka Hotmail Guna Outlook | Open Hotmail Using Outlook

Yang ni pon by default da ok da..

Abaikan pon takpe

_________________________________

Lain-lain fungsi

Kat sini korang boleh nampak fungsi Like macam Facebook

Kalau nak lebih update tentang komen post ni

Korang boleh klik button Subscribe by mail

Asrol suke subscribe by mail lepas Asrol komen kat blog orang

So, Asrol leh tau owner tu komen apa balik kat Asrol

Asrol pon leh tau pengunjung lain komen apa

Dapat la info lebih sikit

Lepastu, bila post tu da lama sikit

Atau ada komen yang da tak berkaitan Asrol

Asrol unsubscribe balik la

Yang ni rupa reply pada komen

Kan mudah tu nak tengok orang komen pe pada komen kita

Korang boleh modify balik komen korang

Bila korang hover mouse pada komen

Korang akan nampak link Moderate | Flag

Klik button Moderate

Sekarang, korang da boleh edit komen korang

Semua ni lebih mudah dari biasa

Tak payah masuk code verifier pon

Pon tak payah tinggalkan Back Link sebab link mudah di klik pada nama

Ok.. Itu saja.. Terima kasih sudi komen..

2 comments:

Green Applez said...

kenapa tak gune comment disqus dah? tak best ea??

Nurdiyana Yaccob said...

@green applez: bukan x best...tp ada yg kata diorg tak dpt nk komen, xnampak ruang komen la....itu sebab dh x pakai disqus...

Mesti baca...hanya yang terbaik

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...