Sunday, 9 January 2011

Domain dan Hosting percuma daripada Mrnamie.com dan Weirdobytes

Siapa yang bercita-cita nak ada domain sendiri? rasanya kalau anda merupakan blogger tegar…mesti anda menyimpan impian untuk mempunyai domain sendiri kan….

Awal tahun ni saja, DeQdEq tengok dah 2 orang kawan-kawan kat blog nih yang dah hilangkan blogspot diorang…maksudnya dah ada domain sendiri..dan kini diorang dah ber ‘dot com’ okey….jeles nih….hehhehe…Mereka itu ialah puanbee dan myvirtd. Tahniah kepada kalian berdua sebab dah maju selangkah dalam dunia blog ni.

Bila dah tengok kawan-kawan dah ber’ dot com’….terasa juga nak ber’ dot com’. Jadi DeQdEq pun cuba la mengkaji apa kelebihan dan kekurangan bila ada domain sendiri….Antaranya yang DeQdEq jumpa:

 

PROFESIONAL BLOGGER

Siapa tak nak jadi pro kan.. zairie pun nak.. kalau korang semua perasan, dulu ramai blogger yang hebat hebat pakai domain blogspot.. sekarang dah pakai domain sendiri.. misalnya seperti ben, cikgu dahlia, melz, ramai lagi la.. kalau korang semua perasan, nama domain mereka nie semua pendek pendek.. sebab apa?? sebab senang nak ingat.. kalau nama panjang panjang siapa nak ingat.. betul tak?? huhu

 

GOOGLE

Hah?? kenapa google pulak?? kalau korang nak tahu, ejen carian seperti google nie, akan mengindeks katakunci atau maklumat sesuatu website bermula daripada halaman utama bagi nama domain tersebut. banyangkan korang dah buat entry yang meletup dan tahap kontroversi gila la.. tetapi dalam ejen carian google, mungkin spider google nie kurang nak merayap dalam blog kita.. so, bagi zairie, disitu kita dah kehilangan trafik yang banyak dah selain berblogwalking...

 

RANGKING BLOG

korang pernah check rangking blog korang dekat alexa tak?? kalau belum, boleh la check kat sini..  macam sebelum nie zairie terangkan kepuasan bila kita mencapai sesuatu samalah seperti no 5 nie.. alexa biasa nya dinilai untuk web di seluruh dunia.. banyangkan bagaimana jika rangking blog korang bawah daripada 1 juta?? bagaimana pula bawah 100 ribu?? bukan kah itu satu pencapaian yang hebat yang korang telah lakukan?? kalau rangking blog korang bawah 100 ribu pun, ia adalah korang.. hosting korang sendiri.. korang tidak menumpang nama blogspot.. so, korang boleh berbangga.. dah bawah 100 ribu nanti, boleh buat entry pasal nie yer.. hehe

CREDIT TO: zairie dinzly

 

Bila cma dah tag DeQdEq untuk join contest dari mr namie ni…DeQdEq pun tak nak lepaskan peluang…mana tau ada rezeki DeQdEq kali nih…..kalau ada rezeki DeQdEq dah boleh ber ‘dot com’ la.

Apa pendapat korang kalau lepas ni URL blog DeQdEq bertukar ke www.deqdeq.com ? ok tak? atau www.diyanayaccob.com? Mana yang lebih senang dan best bagi korang…

Contest ni dianjurkan oleh mr namie dengan kerjasama weirdobytes

Akhir sekali untuk memeriahkan lagi contest ni…DeQdEq nak ajak kawan-kawan DeQdEq join sama. Mereka ialah:

fasha

che kay

ieyda

No comments:

Mesti baca...hanya yang terbaik

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...