Wednesday, 12 January 2011

Segmen DeQdEq macam mana | Nak buat new page untuk blog (selain home page)

Entry nih DeQdEq buat khas sempena nak menjawab pertanyaan adik manis yang seorang nih iaitu Tasha. Tasha ada tanya kat DeQdEq macam mana nak buat pages pasal AWARDS dan Jejak Mu, Jejak Ku macam contoh kat bawah ni.

tasha 4 

Jadi kalau nak membalas kat komen macam susah sikit kan…jadi DeQdEq buat la entry khas macam ni untuk Tasha. Harap dapat membantu Tasha yer.

Step 1:

Untuk membuat page macam ni, mula-mula Tasha gi ke dashboard dan pilih la edit posts.

tasha

Step 2:

Kemudian, Tasha leh lik pada edit page yer mcm yang DeQdEq tunjuk dalam gambar kat bawah ni.

tasha 1

Step 3:

Tasha boleh tengok kat bawah ni DeQdEq ada 2 page iaitu Jejak Mu, Jejak Ku dan juga AWARDS kan…macam Tasha sebab tak ada page lain…maksudnya masih kosong la….jadi Tasha klik pada new page.

tasha 2

 

Step 4:

Bila dah klik pada New Page, akan keluar la ruangan seperti di bawah ini. Tasha bolehla tulis tajuk page yang Tasha nak dan mulalah tulis entry berkenaan dan juga masukkan gambar apa sekalipun sama macam kita tulis entry kita.

tasha 3 

Step 5:

Bila dah selesai, Tasha bleh jer lik Publish Now.

 

Bila dah publish, page asal secara automatik akan menjadi HOME PAGE, dan akan bertambah lagi satu page mengikut apa yang Tasha create nanti….

 

Kalau rasa nak edit plak….Tasha ikut je step 1 sampai 3….pastu klik edit pada page mana yang Tasha nak edit. Contoh macam kat bawah nih: Klik ‘edit’ pada AWARDS utk edit atau tambah awards

tasha 5

Itu sahaja….harap dapat membantu Tasha yer….kalau ada apa-apa yang Tasha tak faham tanyala nnt yer….Semoga entry nih dapat memberi maklumat pada blogger lain juga terutamanya blogger baru.

 

Sekian dari DeQdEq…semoga ilmu ni bermanfaat untuk kita semua….

2 comments:

Muhamad Khidir said...

Salam ..
tumpang tanya..leh x kita tambah post kat page yg baru tuh?
ada tgk blog yg bleh post bnyk2
pening dah nih huhu
Maaflah yer saya nihdalam proses pembelajaran lg
(^^)

deqdeq said...

@ muhamad khidir:

DeQdEq pun masih mencari dan belajar pasal tu....sebabnya DeQdEq pun nak cuba post byk entry dlm page yang lain tu...

tapi tak lagi la mcm mana...

tak dpt lagi DeQdEq nak membantu...klu dah dpt, DeQdEq akan share...klu muhamad pun dah tau jgn lupa share dgn DeQdEq ye

Mesti baca...hanya yang terbaik

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...