Friday, 28 January 2011

Soalan pecah kepala…siapa pandai tolong jawabkan

 

Tadi tengok kat Facebook ada kawan share soalan nih…fikir punya fikir….apa jawapannya ek…ada siapa-siapa kat sini yang boleh tolong uraikan persoalan yang melibatkan matematik ini…heheheh

Soalannya seperti berikut, bersedia semua dengan pen dan kertas…anda hanya mempunyai masa 60 saat..heheheh..

 

teka teki

 

Siapa yang dapat jawapannya, sila la kongsikan yer…

 

Kalau nak tahu jawapan kena CUBA INI….kalau tak pun BEREHAT sebentar DI SINI

38 comments:

Miela Tahril said...
This comment has been removed by the author.
DeQdEq said...

@Miela Tahril

adeh...mcm mana tu miela...lagi pening la akak rasa...heheheh

Miela Tahril said...
This comment has been removed by the author.
Miela Tahril said...

xpaham ea????

macamani

rm30-rm5 sebab dpt offer = rm25 (bayaran mereka)

rm3(dipulangkan) + rm2(tips kpada bdk tu) = rm5 (offer td)

so sepatutnya,

rm10 x 3orang = rm30
rm30 - rm3(pulangkan) = rm27
rm27 - rm2(tips) = rm25 (total bayaran sebenar)

paham??? :)

DeQdEq said...

@Miela Tahril

faham tu faham...tp soalan tu apsal leh buat kita confuse...

mmg klu ikut cara miela kira tu betul..tak de ke mana pun RM 1 tu..huhuhu

Miela Tahril said...

boleh kompius sbb last skali tu....

rm27 - rm2 (tips) = rm25 (total bayaran sebenar)

diubah kpd

rm27 + rm2 = rm29

DeQdEq said...

@Miela Tahril

ada kwn akak komenkt FB katanya ni salah konsep pengiraan sbb tu la dpt jawapan lain...hehhehe

URY said...

Huyyooo boleh pecah kepala ke???
Takmo fikir lah klau mcm ni, nnti pecah kepala..... la..laa...

DeQdEq said...

@URY

hahhaha....belum apa2 lagi dah mengalah ni....cuba la dulu...

Budak Botak said...

seringgit lagi tu Bdk Botak dh beli aiskrim, he3. Emmmm, cmna tu ye, pikir2...

DeQdEq said...

@Budak Botak

makan ais krim tak ajak DeQdeq pun...

Budak Botak said...

harga hotel rm 25...

hotel tu bg balik sorang 1 ringgit kepada 3 orang tue, dh 28...

tip 2 ringgit, cukup la Rm 30 tu, mna da ilang... He3...

Budak Botak said...

ehhh, tah la, pening pulak pikir, ha3...

DeQdEq said...

@Budak Botak

hahahha....cuba lagi budak botak..jgn memgalah...jawapan mmg ada je tu

Firdaus Kasim said...

saya lemah math !! huhu.. deq, awk leh claim award awk dgn copy html award tue kt blog awk. html award tue ada kt bahagian paling bawah sidebar firdauskasim.blogspot.com

mie said...

terasa pening pula..
deqdeq telah ditag..
hahaaaa

Anonymous said...

1 ringgit telah dibahagi 2, 50 kat budak receptionist, 50 sen lg kt diaorang bertiga. amacam, itu pun tak boleh jawabbbbbb,. ha ha

Amira Naddia said...

erm..mase menengah rendah dlu kn cikgu ade ajar mixed operation. kite kene wat operation darab n bhgi dlu br leh tambah tolak. lau x, jd la camni...

rindu plak zaman skola...

VIVIAN said...

hahha trick tambah tolah die jer rupanya..haha

Papa meow said...

Saja tu suruh kita pening hehehe

DeQdEq said...

@Firdaus Kasim

ini sebenarnya simple math je...psl prinsip tambah tolak darab bahagi...hehehhe

DeQdEq said...

@mie

mie kan terer add math wkt kat sekolah dulu...

ini simple math je...mst leh jawab...

tima kasih tag deqdeq

DeQdEq said...

@Anonymous

boleh plak yer mcm tu..hahahha

DeQdEq said...

@Amira Naddia

tepat sekali....sebenarnya mms pasal konsep tambah tolak darab bahagi...sapa yg tak ikt prinsip mmg la pening2 lalat...

DeQdEq said...

@VIVIAN

dah dapat ye jawapannya...

DeQdEq said...

@Papa meow

hehehhe...mmg nk bagi pening...sambil tu nk bagi otak aktif berfikir...

Firdaus Kasim said...

deq kalo nk claim award kualiti tue, just copy n paste html award tue kt blog deq. html award tue ada kt bawah sidebar firdauskasim.blogspot.com

khairunnisa ♥ said...

part kiraan semula kat bawah tu salah :)

kuchimuchi said...

soalan ni pernah dengar tapi jwpn die dh lupe laa , jap recall balik . hehehe

DeQdEq said...

@kuchimuchi

recall cepat...hehehe

Anonymous said...

sorang keluar RM8.333 untuk sewa hotel bukan RM9.00.
RM8.333x3 org=rm25.00
setiap seorang bayar tip kat budak tu lebig kurang rm0.69
rm0.69 x 3 orang = rm2.00

Tip budak RM2.00+ sewa hotel RM25.00+wang dikembalikan RM3.00=RM30.00
mana ada hilang singgit.

DeQdEq said...

@Anonymous

wah...jawapan ni canggih betul...hehhehe

Anonymous said...

haha! sebab otak yang mengira pun canggih

DeQdEq said...

@Anonymous

hahahah...cayalah..mmg susah nak cari ni

fiey said...

mencaba minda sungguh..

MFI said...

teka teki ni ade beberapa jenis..
dan ade beberapa penjelasan..
nak tau tengok kat sni..

Jawapan teka teki Rm1

sabree hussin said...

Ada dekat receptionist tu la bakinya.. tak hilang pun sebenarnya RM1 tu

.diannorhayati. said...

hahaha
memang confius sikit ni

penah dengar soalan ni

tp x ingat camne explanationnye

hehe

Mesti baca...hanya yang terbaik

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...