Friday, 4 February 2011

Contest 5-5-5 | Cara penilaian dan pemilihan pemenang

 

Sebelum DeQdEq menerangkan cara-cara penilaian dan pemilihan pemenang Contest 5-5-5, rasanya lebih baik DeQdEq terangkan dahulu objektif pertandingan dan kenapa konsep begini yang DeQdEq pilih.

 

contest 555

 

OBJEKTIF:

1- Menghargai follower yang akan mencecah 555 juga pengunjung blog DeQdEq

2- Sambil kita suka-suka buat contest dan bagi hadiah, DeQdEq nak berkongsi maklumat dan mendidik tentang pengurusan kewangan dan harta ( maklumlah ini kerjaya DeQdEq dan DeQdEq rasa bertanggungjawab untuk membantu dan memberi ilmu tentang kewangan kepada orang ramai – macam sebelum ni DeQdEq dah kongsikan pasal client DeQdEq yang mengalami ketumbuhan dalam otak – BACA SINI )

 

CARA PENILAIAN:

1- Daya kreativiti

Memandangkan objektif pertandingan adalah untuk mendidik, jadi DeQdEq ingin mencari entri yang mempunyai input dan isi yang dapat memberi maklumat kepada pembaca. ( kalau kat sekolah tu kiranya macam alat bantuan mengajar la, lagi menarik lagi seronok nak belajar kan)

Cara penyampaian adalah bebas, ikut kreativiti anda, Tak semestinya dalam bentuk karangan panjang, pendek dan padat juga diterima asalkan dapat mendidik pembaca. Hanya isi penting mengikut point juga diterima.

Selain tu, dalam bentuk cerpen ke, dialog ke, kartun ke, pengalaman hidup ke…asal ada isi dan pendapat mengenai slogan CREATE, PROTECT & PRESERVE.

Kesimpulannya,  karya anda adalah bebas dan terpulang kepada kreativiti anda, apa yang penting ada isinya.

 

2- Pengetahuan am

Ini yang DeQdEq maksudkan dengan isi dalam entri anda. Maksudnya, taknak la entri tu kosong, menulis tapi tak ada input langsung…membebel je lebih..heheheh

Walaupun hanya satu isi atau point, tapi anda dapat sampaikan dalam bentuk yang menarik sudah cukup menepati kehendak DeQdEq. Contohnya, anda ingin berkongsi pasal slogan CREATE…ceritakan lah kenapa dan apa hanya pasal CREATE.

Kalau nak cerita pasal PROTECT sahaja pun boleh…terpulang pada anda yer.

Tak semestinya anda perlu mengulas ketiga-tiga slogan di atas.

 

Untuk membantu anda, DeQdEq memberi tempat rujukan yang mungkin dapat membantu anda mendapat pengetahuan tentang kewangan. Anda boleh RUJUK SINI.

 

Okey? Rasanya susah ke contest DeQdEq buat ni? hanya 2 kriteria ini yang akan DeQdEq dan JURI PROFESSIONAL akan nilai.

Rasanya, berbaloi dengan HADIAH yang ditawarkan, betul tak…memang agak lain konsep pertandingan yang DeQdEq anjurkan ni. Sebab berbalik kepada objektif, DeQdEq ingin mendidik.

 

Semoga, objerktif DeQdEq akan tercapai. Semoga korang semua sudi join dan memeriahkan contest pertama DeQdEq ni.

Sebarang pertanyaan atau sebarang pendapat, sila tinggalkan komen di entri ini yer.

 

 

11 comments:

Nadhirah Ahmad said...

apa contest nye

DeQdEq said...

@Nadhirah Ahmad

untuk contestnya, tunggu pelancarannya tgh malam ni atau 5 Februari....

umi_e said...

Tahniah di atas contest yang akan dilancarkan :)

*Kak e surrender awal2 sebab memang tak pandai nak buat benda2 tu semua ;)

AkmaFaizal said...

wah..cam susah gak. huhu..Insya Allah Akma try test. masa lama lagi nih..hehe

DeQdEq said...

@umi_e

ala kak e...join la...setakat bagi pendapat psl kewangan je

DeQdEq said...

@AkmaFaizal

tak susah la akma...cuma bagi pendapat atau apa2 je berkaitan kewangan sbnrnya

Sunah Mohammad said...

wah, macam kontest mega! hehe~

DeQdEq said...

@Sunah Mohammad

mana ada mega pun sunah...deqdeq saja nak mendidik sambil berseronok...heheh

Tasha said...

puzzle dah siap sebab I suka main puzzle. tapi nak buat isi entry tu hurm.....

DeQdEq said...

@Tasha

byk masa lagi tasha...tulis la apa2 pasal kewangan...mcm nape perlu simpan duit...

Mama Zharfan said...

me zero bab2 finance, tp me akan cuba join, me tulis from layman point of view ajerlah yer :)

Mesti baca...hanya yang terbaik

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...