Thursday, 3 February 2011

Makan besar …yee sang dan Tahun Baru Cina

 

Adehhh…macam best plak bila tengok kat Wanita Hari Ini baru je lepas gaulkan yee sang yang selalunya masyarakat cina akan buat setiap kali Tahun Baru Cina atau pun dipanggil makan besar.

 

 

Macam menarik kan tradisi kaum Cina nih….menggaulkan yee sang tu tandanya atau simbolik kepada keharmonian. Apa tah lagi yang pengacara WHI tu cakap tadi..DeQdEq tak dengar sangat sebab duk asyik mengadap blog. Dengar macam tu je…Jadi tak amik sangat la apa isi perbualan diorang.

 

Sumber gambar: Google

 

Kalau dah masyarakat Cina, mestila menggaulkan yee sang nih menggunakan chop stick kan…Untuk pengetahuan korang, DeQdEq memang tak reti langsung nak pakai chop stick nih…hehehe

 

 

DeQdEq pernah ada pengalaman join makan besar dengan masyarakat Cina nih..tapi bukan di Malaysia. Waktu tu di London, lepas SPM dulu…dalam awal tahun 2003…kiranya Tahun Baru Cina di tahun 2003 la…DeQdEq ke UK bercuti di rumah abang DeQdEq kat sana.

Dah tu bila Tahun Baru Cina, abang dan keluarga dia bawa DeQdEq pegi makan besar kat sebuah restoren dengan kawan-kawan pejabat dia..waktu tu abang DeQdEq kerja dengan SHELL.

Waktu gaulkan yee sang tu..DeQdEq gaul guna garfu ja….heheheh…dah tak pandai pakai chop stick…jadi guna la garfu…dah tak ingat la DeQdEq makan ke tak yee sang tu…yang DeQdEq ingat DeQdEq cuma join gaulkan yee sang guna garfu.

 

Macam mana dengan korang…mesti pandai pakai chop stick kan..ada pengalaman ke makan besar dan yee sang nih? Apa sebenarnya bahan diorang gunakan?

 

6 comments:

||aLeaSaRa|| said...

hye sis!kite pun tgk gak td WHI..he3..samalah sambil tgk sambil menghadap blog.tulah kite pun tak mahir guna chopstick,silap2 tgh makan krupppp....tergigit kayu chopstick sampai patah he3...mmg best pakai chopstick.erm..yee sang ada 28 jenis isi,byk sayur2 kan?

syrupmasin said...

haha..same ta reti makan gune chop stick..kekadang tengok org laen reti gune sedikit tidak puas hati muncul..haha

puanbee said...

tak pernah deq teringin jugak nk mkn yee sang nih ! haaa

DeQdEq said...

@||aLeaSaRa||

hehehe...dah tak ada apa..on je la TV tu kan..padahal suk sibuk dgn blog..

akak mmg tak reti nk pakai chostick nih...cuba2 pun x pandai lagi...

pasal yee sang, akak pun x pasti berapa byk bahan yg diorg guna

DeQdEq said...

@syrupmasin

betul tu..kdg2 tgk org lain pakai chopstick ada gak perasaan cemburu...hehhe

DeQdEq said...

@puanbee

tu la bee....teringin juga nk makan...tp x tau la apa bahan2 diorg guna...

tgk td kat WHI mcm sedap jer...heheh

Mesti baca...hanya yang terbaik

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...