Thursday, 18 April 2013

Mudahnya Hidup Bahagia

 

Marah,benci,dendam….

Sayang,suka,baik hati….

 

Di kala deqdeq menulis bait-bait perkataan ini, terasa perbezaannya….belum lagi melafazkan bait-bait perkataan tersebut,apatah lagi melontarkan kata-kata ini dengan penuh perasaan….

Apabila perkataan marah,benci,dendam ditaip, terasa seperti ada beban yang berada di belakang badan deqdeq…dalam hati deqdeq terasa seperti kurang selesa, seperti tidak tenteram jiwa dalaman deqdeq.

Berbeza dengan sayang,suka,baik hati, di saat menaip saja perkataan-perkataan ini, deqdeq boleh tersenyum dan terasa seronok, gembira….hati juga rasa berbunga-bunga….:-)

 

Begitulah besarnya impak hanya dari sepatah perkataan. Baru ditaip sudah dapat merasakan getaran yang dihantar sama ada positif atau negatif.

Cuba bayangkan jika kata-kata ini, diluahkan dengan penuh perasaan….

Sebagai contoh:

“AKU BENCIIIIIIIIII ENGKAU !!!!!!!!!!!!!!!!!!! “

 

Jom sayangi diri…..barula dapat sayangi orang lain….:-)

Mulakan dengan senyum selalu….

 

 

 

dan

“AKU SAAAAYAAAANG ENGKAU !!!!!!”

 

Bukankah kesannya atau getaran dari lafaz ini pasti memberi kesan kepada si penerimanya….andai ayat positif yang dilontarkan, pasti getarannya juga positif. Tetapi, jika ayat negatif yang dilontarkan, sudah pastinya getaran negatif yang akan dihantar dan diterima oleh orang yang mendengarnya.

 

Jika kita bercakap yang baik-baik, menghantar getaran positif kepada orang sekeliling kita, tidak kira suami, isteri, anak-anak, rakan sekerja, pekerja bawahan, hatta makcik ‘cleaner’ sekalipun, mereka akan menerima getaran positif tersebut dan pastinya akan membalas semula dan memberi balik getaran positif kepada kita. Bukan satu, malahan lebih lagi yang akan kita terima.

Ibaratnya seperti kita bersedekah…..apa yang telah Allah janjikan, bila kita beri satu, Allah akan berikan 10x ganda lagi.

“What you give, you will get back MORE !!! “

No comments:

Mesti baca...hanya yang terbaik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...