Tuesday, 7 May 2013

Kenapa perlu wujudkan isu perkauman?

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

 

Saya tidak suka dimomokkan dengan isu perkauman ini....kata 1Malaysia....

Berbalik la kepada sumber yang telah diturunkan Allah dan diwarisi dari Rasulullah....bagaimana muamalat mengikut Islam, bagaimana akhlak Rasulullah....maka semuanya akan hidup bahagia, saling menghormati...

Allah yang menjadikan kita pelbagai bangsa, tapi disatukan melalui agama ISLAM....ISLAM itu INDAH, apa yang penting adalah ISLAM itu difahami, dihayati dan diamalkan...

 

Sebab itu setiap kita ini adalah khalifah….jika dapat kita betulkan akidah, akhlak dan ibadat…..maka penganut agama lain pasti menghormati orang Muslim….

Perlu diingat bahawa Muslim itu bukannya orang Melayu, sebab agama yang berpaksikan syahadah dari kalimah ‘Tiada Tuhan yang disembah melainkan ALLAH’ ini dipegang oleh pelbagai bangsa dari seluruh dunia….Di Malaysia juga, Muslim itu terdiri dari pelbagai bangsa seperti Melayu, Cina, India, orang asli dan kaum2 etnik yang berada di Sabah dan Sarawak.

Jadi, mengapa perlu ditakutkan dan dimomokkan rakyat Malaysia dengan isu perkauman ini.

Adalah sangat menyedihkan bila mana pihak tertentu cuba menggunakan isu perkauman ini hanya untuk kepentingan mereka.

 

Sedangkan jika mengamalkan ajaran agama ISLAM yang INDAH ini, pasti isu sebegini tidak akan timbul….malah, kita rakyat Malaysia akan hidup harmoni, saling menghormati tidak kira agama dan bangsa.

 

 

Sekian…

Pandangan peribadi saya sebagai seorang Rakyat 1Malaysia…:-)

1 comment:

-gedek! said...

Super-super setuju...!

Jangan terjebak dengan isu ini..!

gimifai!

Mesti baca...hanya yang terbaik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...