Tuesday, 23 April 2013

Fasa Pertama Proses Penulisan Ebook

 

Alhamdulillah, bersyukur kerana masih diizinkan Allah untuk kita bernafas dan melihat dunia pada hari ini.

Moga pembaca semua terus dilimpahi rahmat kekayaan, kejayaan, kesihatan, kebahagiaan, kegembiraan dan keberkatan di dunia dan akhirat.

 

Sebelum ni deqdeq pernah kongsikan pengalaman menggunakan Google Hangouts dengan mentor penulisan ebook.

Dan kini, dengan izin Allah, deqdeq kini sudah berada pada fasa pertama penulisan ebook iaitu menjana idea dan perkembangan idea tulisan. Moga mendapat berkat dari-Nya dan perkongsian deqdeq dapat memberikan manfaat pada anda semua.

Jadi, di dalam memikirkan idea atau apa yang ingin dikongsikan, Allah mengilhamkan deqdeq untuk melahirkan satu siri tulisan di blog SOLUSI KEWANGAN. InsyaAllah dari siri ini, akak deqdeq kongsikan tentang wang dan kaitan hidup kita. Antaranya, Wang dan Kehidupan, Wang dan Kematian, Wang dan Cinta serta banyak lagi.

Deqdeq akan kongsikan penulisan siri ini lebih kepada perspektif Islam. Moga kita akan sama-sama dapat menghayati dan mengambil manfaatnya nanti.

 

Mohon doa dan sokongan pembaca semua agar dipermudahkan segala urusan dan perjalanan deqdeq dalam melahirkan ebook dan terus berkongsi dan memberi manfaat pada anda semua..

 

Terima kasih atas kesudian singgah dan meluangkan masa membaca penulisan deqdeq di sini….:-)

Moga Allah datangkan kebaikan demi kebaikan buat anda semua.

Monday, 22 April 2013

Pengalaman Menggunakan Google Hangouts

 

Assalamualaikum buat pembaca semua yang dirahmati Allah,

Moga di saat kalian membaca entri ini, kalian semua sentiasa mendapat rahmat dan keberkatan Allah dan moga didatangkan dengan kejutan demi kejutan yang baik dalam hidup anda semua.

Pagi ini,merupakan pengalaman baru buat deqdeq apabila ada sesi coaching online bersama Mentor Penulisan ebook, Insyirah Azhar.

Alhamdulillah, selesai sesi 1 jam, banyak input yang asas dan mudah untuk bakal penulis ebook macam deqdeq ni. Terus boleh digunakan elmu tersebut dan insyaAllah sebuah ebook bakal diterbitkan tidak lama lagi.

 

Tak sangka rupanya Google ni banyak kelebihannya jika kita menggunakan dengan sebaik mungkin. Deqdeq tak pernah tahu pun sebelum ni pasal Google Hangouts. Sangat mudah untuk digunakan. Hanya duduk depan PC atau latop dilengkapi dengan internet, headfon dan microphone.

Jadi, lepas ni boleh la selalu meeting online…Lepas ni nak meeting dengan siapa pulak ye?

Moga mendapat peluang bisnes yang halal dan diberkati menggunakan teknologi yang semakin canggih sekarang ni…

 

Aminnnn

Thursday, 18 April 2013

Mudahnya Hidup Bahagia

 

Marah,benci,dendam….

Sayang,suka,baik hati….

 

Di kala deqdeq menulis bait-bait perkataan ini, terasa perbezaannya….belum lagi melafazkan bait-bait perkataan tersebut,apatah lagi melontarkan kata-kata ini dengan penuh perasaan….

Apabila perkataan marah,benci,dendam ditaip, terasa seperti ada beban yang berada di belakang badan deqdeq…dalam hati deqdeq terasa seperti kurang selesa, seperti tidak tenteram jiwa dalaman deqdeq.

Berbeza dengan sayang,suka,baik hati, di saat menaip saja perkataan-perkataan ini, deqdeq boleh tersenyum dan terasa seronok, gembira….hati juga rasa berbunga-bunga….:-)

 

Begitulah besarnya impak hanya dari sepatah perkataan. Baru ditaip sudah dapat merasakan getaran yang dihantar sama ada positif atau negatif.

Cuba bayangkan jika kata-kata ini, diluahkan dengan penuh perasaan….

Sebagai contoh:

“AKU BENCIIIIIIIIII ENGKAU !!!!!!!!!!!!!!!!!!! “

 

Jom sayangi diri…..barula dapat sayangi orang lain….:-)

Mulakan dengan senyum selalu….

 

 

 

dan

“AKU SAAAAYAAAANG ENGKAU !!!!!!”

 

Bukankah kesannya atau getaran dari lafaz ini pasti memberi kesan kepada si penerimanya….andai ayat positif yang dilontarkan, pasti getarannya juga positif. Tetapi, jika ayat negatif yang dilontarkan, sudah pastinya getaran negatif yang akan dihantar dan diterima oleh orang yang mendengarnya.

 

Jika kita bercakap yang baik-baik, menghantar getaran positif kepada orang sekeliling kita, tidak kira suami, isteri, anak-anak, rakan sekerja, pekerja bawahan, hatta makcik ‘cleaner’ sekalipun, mereka akan menerima getaran positif tersebut dan pastinya akan membalas semula dan memberi balik getaran positif kepada kita. Bukan satu, malahan lebih lagi yang akan kita terima.

Ibaratnya seperti kita bersedekah…..apa yang telah Allah janjikan, bila kita beri satu, Allah akan berikan 10x ganda lagi.

“What you give, you will get back MORE !!! “

Mesti baca...hanya yang terbaik

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...